søndag 1. februar 2009

Litt statistikk 

Ca 80-90 % av alle par som forsøker å bli gravide, blir dette i løpet av ett år. Etter 2 år vil ca 95 % ha blitt gravide. I vår del av verden vil ca 10-20 % av alle par, ha problemer med å bli gravide.

Årsakene kan påvises fordeles det grovt sett slik:
1/3 hos kvinnen
1/3 mannen 
1/3 hos begge to

Hos kvinner finnes 30–40 prosent av årsakene i de anatomiske forhold i bekkenet. Det kan være tette eggledere etter tidligere betennelser, muskelknuter i livmoren, sammenvoksninger etter operasjoner eller betennelser i bukhulen. Noen har medfødte misdannelser, cyster på eggstokkene og endometriose. Hos mannen er årsaken som oftest dårlig sædkvalitet.
Barnløshet kan også skyldes en kombinasjon av dårlige betingelser hos begge to. Det kan være at kvinnens immunsystem reagerer på mannens sædceller og prøver å nedkjempe dem.

Prosentvis sjanse for å blir gravid innenfor en syklus:
20 år 34 prosent sjanse
25 år 24 prosent sjanse
30 år 17 prosent sjanse
35 år 12 prosent sjanse
40 år 6 prosent sjanse

Denne nettsiden er bra, viser filmer om hvor komplisert det faktisk er.

Utredning og Behandling

Vanligvis skjer utredningen hos spesialist i gynekologi. Utredningen kan det være en lang prosess som kan gå over flere år. Den krever stor grad av tålmodighet og fleksibilitet. Det er derfor viktig at kvinne og mann er sammen om prosjektet og tar del i både utredning og behandling. Mange kan oppleve utredningen som psykisk og fysisk belastende.

Ønske barn har en grei oversikt over behandlinger, medisinske og kirurgiske! 

Ingen kommentarer: